Tuesday, 20 October 2015

Realize or Realise ???

Assalamualaikum

I actually a lil bit confused on how to compare the meanings of realize or realise. Can someone who read this entry explain it to me?

I'm more often use the word "realize" when i wrote my essay in exam. hahaha coz people always use it too.

Hahahaha broken nya rasa. Siapa siapa yang terbaca ayat atas ni tolong betul kan . Saya tak marah. Sungguh! saya sangat menerima pendapat orang lain. Jasa baik anda amat saya hargai dan saya kenang selalu.

Dah! tak payah nak tangkap syahdu sangat.

Dari tadi dok pikir apa la point yg kena mengena dengan realize or realise ni en? ok macam ni ceritanya. Sebenarnya point sebenar aku adalah nak cerita pasal benda yang aku dah lama rasa ada kehadirannya tapi baru sedar. Nampak tak betapa buta nya mata dan hati sampai benda depan mata masih tak nampak?

Aku sampai sekarang umur dah 16 tahun  ni baru sedar yang nama aku rupenya takde gap.Aku ada satu nama je sis. That mean bukan Nur Hazirah bt. Azman tapi , Nurhazirah bt. Azman. Dan yang paling teruk nya masa pt3 dulu semua kertas aku tulis nama jarak. JARAK okay! dan tiba tiba sekarang aku baru tersedar. what?!!
Macam mana aku boleh tersedar? ada perbualan sikit antara mak dan anak perempuannya yg gojes ni.

"eh kak, asal nama kau tu kau tulis berjarak. Dalam surat beranak dgn ic dekat tau!"
"eh ye ke? kenapa kakak tak perasan selama ni?"
"tahun lepas pt3 kau jarakkan jugak?"
"aah la , dah terbiasa"

hahah Mak aku pun patutnya bagi tahu dari awal. Masa upsr pun aku buat jarak. Tapi SPM nanti aku akan buat dekat. Haaaa ! cikgu kelas aku tahun lepas pun ada cakap yg nama tu kena dekat. hahahaha. Tapi benda ni takde jadi isu pun. Tak melibatkan masalah negara pun. Cuma sekadar perkongsian tetang benda yang baru aku sedar.

Itu cerita satu. Tahu tak sekarang ni aku baru tersedar yang aku dah 16 tahun. 16 tahun doe :'). Sebenarnya tadi masa sebelum update ni aku saja saja la baca entry lama yg dah di draftkan. Ya Allah , hambar nya aku dulu sampai tak tahu nak describe macam mana kehambaran aku tu. Aku baca post dari darjah 6, aku cerita pasal family semua tu.

Pastu tetiba aku tersedar yang aku dah 16 tahun. time flies too fast. Sampai kan banyak benda yang patut aku kejar tak terkejar . Dan yang paling sadisnya, aku tak tahu dan tak perasan pun apa yg aku tak terkejar tu.

Cerita seterusnya ni lagi sadis. Sekarang dah 16 tahun pastu pulak dah bulan OKTOBER . oktober weh. Kau sedar tak? kau sedar tak yang tak tahun depan kau calon SPM? wuishhh memang benda ni macam menusuk ke jantung sampai tertembus la rasa dia. Dia macam pedih sikit dekat hati ni.

mungkin aku berat nak tinggalkan kenangan.

Aku pun tersedar yang aku ni kuat membebel , di luar mahupun di sini. kedua duanya balance. Sampai aku sendiri tak sedar yang aku menaip sepanjang ini. fuhhh. banyak benda betul aku tak sedar. Dan sedar tak sedar jugak aku masih lagi menaip dan korang masih lagi membaca sampai tersengih dan rasa macam hambar sikit bila baca ni. rileks cite nak habis dah

Cuma apa yang aku nak cakap. Guna la masa yang ada sebaik-baik mungkin. Pasal aku ni dah banyak sangat sia sia kan masa aku dan aku rasa menyesal sbb tak gunakan nya. Okay geng, Nak tido dulu dah pukul 2.12 . mentang mentang jerebu tak sekolah kau tido lambat ekk

Assalamualaikum .


Followers

  © Free Blogger Templates 'Photoblog III' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP